איך מכינים פעילות בריחה? - 1 - עושים חושבים: התוכן
- ד"ר קרן שרה לוי
- 14 בפבר׳ 2024
- זמן קריאה 2 דקות
עודכן: 14 בנוב׳ 2024

בפוסט הקודם תיארתי לכם את תהליך הפיתוח של פעילות בריחה במבט על - ממעוף הציפור. אני שמחה
שהחלטתם להמשיך לקרוא! בפוסט הנוכחי אתן לכם פירוט על תהליך התכנון הראשוני של הפעילות. על תוותרו עליו! אם תרצו פעילות שקולעת בול לאירוע ולמשתתפים, חשוב שתעברו את תהליך החשיבה שאפרט כאן.
איך עושים את זה?
לפני שניגשים לכתוב את החידות כדאי מאוד לחשוב מה אנחנו רוצים מהפעילות הזו. מומלץ לכתוב בנקודות את התשובות לשאלות הבאות:
מה הנושא? מהו האירוע שלכבודו תרצו לארגן את פעילות הבריחה? זה יכול להיות אירוע משפחתי כגון בת מצווה או שבת חתן, או יום הולדת, וזה יכול להיות גם אירוע לימודי כגון למידה של נושא חדש או פעילות מסכמת לנושא שכבר נלמד. חשוב להגדיר את הנושא כי כדי לקבל פעילות מוצלחת כדאי שהתוכן של החידות כמו גם סיפור המסגרת יהיה קשור לנושא. כלומר, אם אני מכינה, נניח, פעילות מסכמת לספר בראשית, אתם מסכימים איתי שלא כדאי שהפעילות תעסוק בספר שמות, נכון?... 😂אבל מעבר לזה, גם העיצוב והתמונות שאשלב בפעילות תהיינה כאלו הקשורות לנושא. לכאורה זה רק "עיצוב", תכונה חיצונית, אבל בפועל, חלק מהעניין זה הכניסה לאווירה של הנושא, ולכן, אם נחזור לדוגמה של פעילות הסיכום לספר בראשית, הייתי מעצבת את הפעילות ברוח ספר בראשית.
למי מיועדת הפעילות? חשוב! בכל פעם שמפתחים פעילות כלשהי, לאו דווקא פעילות בריחה, חשוב לדעת מי בסוף הולך להשתתף בה. אם זו פעילות לילדי כיתה א, היא לא תראה כמו פעילות לילדי כיתה ו, ובוודאי שלא כמו פעילות משפחתית. מתוך הגדרת קהל היעד של הפעילות נגזור את רמת הקושי של החידות, כמו גם העיצוב (עיצוב לילדים קטנים עלול ממש לדחות בני נוער ולהוציא להם את החשק לשחק), ולא רק התמונות, אלא גם גודל הגופן שבו משתמשים, האם לנקד את התוכן, ואולי בכלל לוותר לחלוטין על תכנים מילוליים (לילדי גן בוודאות, אבל לפעמים גם לילדי כיתה א). כמובן, שכמות התוכן שמשתתפים בגילאים שונים יכולים להתמודד איתה גם כן משתנה. אם אני מתכננת פעילות משפחתית, למשל לרגל בת מצווש, חשוב לשלב חידות ברמות קושי מגוונות הדורשות ידע ברמות שונות ומתחומים שונים. למשל, היכרות עם ארץ ישראל והישובים בה, חידות חשבוניות, מוסיקה, שירים מודרניים כמו גם שירי ארץ ישראל הישנה וכו'.
מה חשוב לי שהמשתתפים ידעו או ילמדו? כאן טמון ההבדל בין פעילות חווייתית לבין פעילות חוויתית בעלת ערך חינוכי. בינינו, הרבה יותר קל ליצור חידות סתמיות, הדורשות ידע כללי ובלי לשבור את הראש על התאמת החידות לתוכן. אבל אז, מה עשינו? אם אנחנו רוצים לשמר את הערך החינוכי, למשל, לאפשר ביצועי הבנה - יישום החומר שנלמד (על ספר בראשית, זוכרים?), או להכיר את כלת השמחה (הבת מצווש), או לעניין ולסקרן בנושא החדש שאנחנו רוצים ללמד, אז חשוב לשים לב שכל החידות קשורות לנושא! אחרי שוידאתי שכל התוכן שלי קשור לנושא, אני צריכה להגדיר לעצמי תתי נושאים שבהם אני מעוניינת שהמשתתפים יעסקו.
עד כאן להפעם. מוזמנים להתחיל כבר לחשוב על פעילות הבריחה שלכם!
אם קראתם עד כאן, כנראה שמצאתם ערך בתוכן. אז סמנו שאהבתם, שתפו והוסיפו תגובה, וכך גם אנשים אחרים יוכלו ליהנות!
המשך תהליך הפיתוח - בפוסט הבא. נתראה!
Comments