top of page

מאיפה מגיעים הרעיונות לחידות?

תמונת הסופר/ת: ד"ר קרן שרה לויד"ר קרן שרה לוי

עודכן: 14 בנוב׳ 2024

אז איך באמת אני כותבת חידות? או מאיפה מגיעים הרעיונות לחידות?

אישה חושבת על רעיונות

החלטתי לחשוף הכל. לשים את כל הקלפים על השולחן. לגלות את כל הסודות שמאחורי יצירת החידות. ממש.

בפוסט הזה אספר לכם איך הראש שלי עובד בזמן שאני יוצרת חידה. צעד אחרי צעד. רעיון אחרי רעיון.

למה אני עושה את זה?

כי אני רוצה שכל אחד יאמץ לביתו או לכִּתתו את שיטת הלמידה הזו, וישדרג את הלמידה עם תוכן ערכי. כל תוכן שנראה ערכי בעיניכם עובד. אבל לפעמים צריך לקחת את העוגה הכושית הבנאלית ולקשט אותה בכמה סוכריות צבעוניות כדי שתמשוך את העין ואת הלב. הקיבה כבר תהנה בהמשך…

אז הנה לפניכם - איך יוצרים חידות? - כל הסודות!

ובנוסף! לכל סוד אני מוסיפה טיפ סודי, כזה שישדרג את הפעילות שלכם מסתם פעילות לפעילות מדהימה, שבה הכל מתחבר יחד! המוח שלנו אוהב סימטריה. לכן גם אם לא ישימו לב באופן מודע שהכל מתחבר, בכל זאת השחקנים ירגישו שזה היה מעולה!

בשלב ראשון, ובתור חוקרת חינוך אני תמיד מתחילה איתו, זה התמקדות בתוכן.

אני שואלת את עצמי: מה הנושא שבו אני רוצה לעסוק? איזה דברים חשוב לי שידעו? אולי אין כאלה? לפעמים אני פותחת גוגל ופשוט מתחילה לחפש תחת הנושא ומחפשת רעיונות. כמה השראה אפשר לקבל! אני מגלה דברים שלא ידעתי, והרבה פעמים אני חושבת שזה רעיון בכלל לא רע שגם קהל היעד של החידות יהנה מהרעיונות האלו. במקביל לחיפוש התכנים, המונחים והרעיונות שאני רוצה שיבואו לידי ביטוי בפעילות, אני מתחילה לחפש קשרים בין התכנים. אני משתדלת לחבר את כל החידות והתכנים לנושא הראשי. למשל: פרשת נח - חיות; בראשית - ימות השבוע, הדברים שנבראו בכל יום; ראש השנה - הסימנים ( רימון, ראש של דג, גזר, סלק…); חנוכה - אור, נרות, שמן…

טיפ סודי - המונחים שאותם אני משלבת יבואו לידי ביטוי בפתרונות לחידות, המשמשים, למשל, כסיסמאות, ולפעמים אפילו יהוו קו מנחה לאורך הפעילות. למשל, לפעילות בנושא שבועות - הייתי מתכננת כך שכל פתרון יהיה אחד משבעת המינים. את שבעת המינים השחקנים יצטרכו לאסוף כדי למלא את הטנא עם הביכורים להבאה לבית המקדש.

בשלב השני אני עוברת ליצירת החידות עצמן. נכון, לכל חידה יש הלך חשיבה מעט שונה, ולכן גם התכנון מעט שונה. אבל אתן כאן מספר דוגמאות:

ליצירת חידות בציורים:

אני מאתרת מילים משמעותיות - מילים שקשורות לנושא, מונחים מרכזיים, רעיונות מרכזיים. לאחר מכן אני מחפשת מילים דומות, בעלות איות דומה באופן חלקי, מילים שמתחילות באותיות המופיעות במילים המשמעותיות (יש אתרים באינטרנט שבהם ניתן לחפש מילים המתחילות באותיות מסוימות) או מילים מתחרזות (יש אתרים שנותנים מילים מתחרזות לפי חיפוש). המילים האלו משמשות אותי לציורים שאשלב בחידה.

אני מפעילה המון אסוציאציות - מה מזכירה לי המילה, איזה מילים נשמעות דומה, איזה מילים משלבות אותיות דומות?

ליצירת חידות המבוססות על שירים:

מתחילה לחפש באופן כללי שירים הקשורים לנושא. מחפשת גם שירים לפי המונחים שמעניינים אותי. לפעמים אני מתמקדת בזמר אחד, ומחפשת בשירים שלו את המילים שמתאים לי לשלב בחידה. לפעמים אני נחשפת לשיר שלא הכרתי, או שכחתי ממנו, ומסתבר שהוא מתאים לי בול (אז אני מאמצת כמובן ). כמו שכתבתי באחד הפוסטים הקודמים, אפשר לחפש שירים עם מספרים, וזה מאוד עוזר אם נרצה שמתוך השיר השחקנים יזהו מספר שישמש אותם בהמשך לקוד המנעול.

טיפ סודי - רוצים להפוך את החידה לממש מחוברת? אספו שירים הקשורים לנושא הראשי שלכם!

ליצירת חידות התאמה:

אני מחפשת זוגות. מה יכול להתאים למה? מה משלים את מה? מי יכול להתחבר יחד? זה יכול להיות למשל פתגם ופירושו, תרגיל ופתרונו, תאריך והחג המתקיים בו, פסוק והדמות המופיעה בו, דמות ותכונה בולטת שלה. בקיצור, אין גבול לרעיונות!

טיפ סודי - גם כאן, אני מנסה ליצור את חידת ההתאמה כך שתדרוש ידע או למידה. באופן כזה אני מאתגרת את השחקנים ועל הדרך עוזרת להם ללמוד משהו חדש!





עד כאן לפעם הזו.

אהבתם? סמנו שאהבתם! שתפו!

מוזמנים לנסות בעצמכם - רק טוב יצא לכם מזה.

גם אם החידה לא מדהימה מבחינה עיצובית, קלה או קשה מדי, מגוחכת או טיפשית.

אפילו אם היא לא נראית לכם ראויה מספיק כדי להוציא אותה מהמגירה לאוויר העולם, לפחות הרווחתם עוד דקות של לימוד בנושא שחשוב בעיניכם. אז מה רע?

ממש אשמח שתשתפו אותי בחידות שאתם יוצרים, ואשמח לתת להן במה (עם קרדיט כמובן)! ואם תרצו לקבל ממני פידבק ורעיונות לשדרוג - אשמח!



Comments


bottom of page